Diş Hastalıkları Diş hastalıkları, farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen ve çeşitli türleri bulunan ağız hastalıklarının genel adıdır. Diş Hastalıkları Türleri Diş Çürüğü: Karbonhidrat içeren yiyecekler dişlerin arasında kaldığında ve fırçalama veya diş ipi kullanımı ile tamamen çıkarılamadığında oluşan bozulmalar diş çürüğüne sebep olur. Ağızda mevcut olan bakteriler bu gıdaları tüketir ve diş minesini eriten asidik yan ürünlerin ortaya çıkmasına sebep olur. Tartar: Diş taşı adı da verilen tartar, dişlerde renk bozukluklarına ve lekelere sebep olur. Kalsiyum ve fosfat birleşerek dişler üzerinde kristaller meydana getirir. Kalsiyum fosfat kristalleri, zamanla bakteri plağı içerisinde sertleşir ve diş taşı oluşturur. Pirofosfat adı verilen bir tür kimyasal, diş yüzeyinde kristal oluşumunu durdurarak ve yeni kristallerin oluşmasını önleyerek diş taşının azaltılmasına yardımcı olur. Bakteri Plağı: Tükürük, gıdalar ve sıvılar bir araya gelerek bakteri plağı adı verilen yapışkan birikintiyi meydana getirir. Bakteri plağı birikimi, lekelerin diş üzerinde hapsolmasına sebep olur ve diş eti hastalığının birincil nedenidir. Bakteri plağı ayrıca, dişlerinizi daha da zayıflatacak olan diş çürüklerine sebep olabilir. Bakteri plağı ile mücadele, ağız sağlığının ömür boyu devam edecek önemli bir parçasıdır. Diş Eti Hastalıkları: "Diş eti problemi" olarak ifade edilen durum "periodontal hastalık" olarak da adlandırılır. Diş eti sorunları, hassas diş etleri ile başlar ve şiddetli olması durumunda dişleri yerinde tutan dokuların kaybedilmesine sebep olabilir. Nedeni, dişler üzerinde sürekli olarak oluşan ve yapışkan bir bakteri tabakası olan bakteri plağıdır. Hassasiyet: Diş hassasiyeti, sıcak ya da soğuk yiyecekler ve içecekler tüketildiğinde hissedilen ağrıdır. Soğuk hava solunduğunda da ağrı hissedilebilir. Diş hassasiyeti yalnızca bir belirtidir. Sorunu ele almak için, problemin kaynağını anlamak gerekir. Diş hassasiyetinin gerçek nedeni diş eti problemleri ve diş minesi erozyonudur. Diş Lekeleri: Lekeler, yetersiz diş hijyeninin sonucu olabilir fakat çoğunlukla daha fazlası da vardır. Kahve, çay, kırmızı şarap ya da sigara gibi bazı alışkanlıklara dikkat edilmelidir. Ağız Kokusu: Ağız kokusunun pek çok sebebi vardır. Başlıca sebebi ise fırçalamadan hemen sonra dişler üzerinde birikmeye başlayan bakterilerdir. Bu bakteriler dişler üzerinde biriktiğinde hoş olmayan bir kokuya sebep olabilir. Diğer yandan, ağzınız aşırı kuruysa, fazla gıda parçacıklarını ve bakterileri gidermek için gerekli olan tükürük miktarı yeterli olmayacaktır. Ağız Sağlığını Korumak İçin Öneriler Diş ve ağız sağlığını korumak için aşağıdaki önerilere dikkat edilmelidir:
Sonuç Diş hastalıkları, ağız sağlığını olumsuz yönde etkileyen ciddi sorunlardır. Erken teşhis ve tedavi, bu hastalıkların ilerlemesini önlemek için kritik öneme sahiptir. Bu nedenle, iyi bir ağız hijyeni pratiği ve düzenli diş hekimi kontrolleri, ağız sağlığının korunmasında temel unsurlardır. |